A tenyésztésbe vont kutyáink mindegyike rendelkezik egészségügyi szűrésekkel, valamint a tenyészthetőséghez szükséges feltételekkel!

Bullterrier vásárlási tanácsadó, csak biztos helyről, orvosilag szűrt szülöktől vásároljon bullterrier kölykökt, kiskutyátBullterrier ajánlott és kötelező védőoltásainak időpontjaBullterrier fertöző, veleszületett, örökletes és egyéb felbukkanó betegségeiBullterrierre is veszélyes kullancs, polha és egyéb paraziták

A KULLANCSOK ÉS BOLHÁK
ELLENI VÉDEKEZÉS


A kutyák életének megkeserítői

  A kullancsok, bolhák igazi paraziták, mivel életbenmaradásuk, szaporodásuk "gazdaállatfüggő". Éles szájszerveikkel fájdalmas, viszkető sebeket ejtenek a bőrön, hogy vérhez jussanak és közben nyálukkal különféle kórokozókkal fertőzik meg a "véradót".
A kullancsok veszélyesebbek, mint a bolhák !

 • A legtöbb kutyatulajdonos azért harcol a kullancsok ellen, mert nem bírja elviselni a kutyán "hízó" kullancsok kelle-metlen látványát. Pedig ennél sokkal fontosabb szemponta kutya életének védelme, ugyanis a kullancsok gyakran - mint köztigazdák - súlyos, halálos betegségek hordozói, terjesztői. A bolhák által terjesztett fertőzések csak eny-hébb kimenetelűek.
 • A fertőzött kullancs nem csak a kutyára, de sok esetben köztigazdaként azemberre is veszélyes lehet.
 • A kullancsok, annak ellenére, hogy a vérszívást követően tekintélyes méretűre híznak, mégis gyakran maradnak észrevétlenek az állat szőrzetében, látoga-tásukra már csak a betegségek jelentkezéséből lehet következtetni. 


   "Kullancsveszély" videó a Háziállat.hu-n
Milyen kullancsfajokkal találkozhatunk hazánkban ?

  Hazánkban három kullancsfaj játszik fontos szerepet a fertőzések terjeszté-sében :

  Az Ixodes ricinus Európában a leggyakrabban előfor-duló kullancsfaj. Életciklusuk 1,5-2 év.
  Lyme-borrelliózis terjesztésében játszik fontos sze-repet.

  Dermacentor reticulatus a második legfontosabb kullancs hazánkban a kutyákon. Kedveli a füves-bokros, szikes talajú területeket. Kutyán ezért lábvé-geken, ujjak között telepedik meg és folytat vérszí-vást. Életciklusa 1-2 év. A babesiosis kialakulásában játszik fontos szerepet.

  Rhipicephalus sanguineus a mediterrán vidékről népesítette be egész Európát. Hazánkban kisebb a je-lentősége. Kutyákon világszerte a leggyakoribb, bar-na kullancsnak is hívják. Életciklusa 3-6 hónap. Ababesiosis kialakulásában játszik fontos szerepet.
Milyen betegségeket terjesztenek a kullancsok ?

A KULLANCSOK ÁLTAL TERJESZTETT
GYAKORIBB BETEGSÉGEK
Megbetegedés kutyában Klinikai tünetek Köztigazdaként a terjesztésben szerepet játszó kullancs fajok Emberre veszélyes
Rhipicephalus sanguineus Dermacentor reticulatus Ixodes ricinus
LYME-KÓR Magas láz, vándorló
bőrpír, nyirokcsomó
duzzanat, sokizületi
gyulladás, bénaság
    x x
  BABESIOSIS
Magas láz, levertség,
vérszegénység,
sötét színű vizelet,
sárgaság
x x    


           Bővebben a Lyme-kórról és a babesiosis-ról

Miért óvjuk kutyánkat a kullancsok által terjesztett babesiosistól ? 

  Mert a kullancsok nyálával a kutya vérébe jutott Babesia canis nevű vér-parazita kártétele nagyon súlyos. A szaporodásának eredményeként kirajzó utódok a vörös vérsejteket károsítják, az állat anémiás (vérszegény) lesz. A folyamatot kisérő tünetek ijesztőek, a betegség lefolyása gyors beavatkozás hiányában végzetes.
Hol lehet kullancsokra számítani ? 

  Kint a természetben, a magas fűvel borított réteken, ligetekben, bozótos területeken, erdőkben fordulnak elő.
  Természetesen az állat életmódja nagymértékben meghatározza a fertőzés valószínűségének nagysá-gát, hiszen a vadászkutyák, vagy a kint tartott örző-kutyák nagyobb eséllyel találkoznak vérszívójukkal. Városokban a parkok és kertek jelenthetnek veszélyt.
  A kullancsok babesia fertőzöttsége rendelőnk környékén (Érd, Diósd, Száz-halombatta, Tárnok) is nagyon gyakori.   Magas rizikójú területek


  Magyarország kullancstérképe
Mit tehetek kutyám védelmében ?

  Nem elég elpusztítani a kullancsokat a kutyán, a védekezés célja megaka-dályozni az állaton a kullancsok megtelepedését, megelőzni a vérszívás során bekövetkező fertőzést.
  A betegség megelőzésének biztos (szinte 100%-os) módja a megelőző védő-oltás sorozat (aktív immunizálás). Léteznek emellett riasztószerek is. Ezzel kapcsolatban kérjük ki állatorvosunk ajánlását !
Hogyan távolítsuk el a kullancsot kutyánkból ?

  A kullancs rendkívül veszélyes lehet kedvencünkre, főleg, ha egy fertőzött egyed csípi meg. A kullancsokat minden esetben el kell távolítani az állat testéből, kézzel vagy kul-lancskiszedő kanállal.
  A parazita eltávolítás módjára nincs egyértelműen jó mód-szer. A lényeg, hogy lehetőleg ne nyomjuk össze a rovar potrohát ! Így nem "fecskendezzük" magunkba vagy háziállatunkba annak tar-talmát. Érdemes szakemberre (orvosra) bízni az eltávolítást !
  Ha a csípés után bágyadt, lázas lesz a kutya és időben orvoshoz kerül, akkor antibiotikummokkal, injekciós kezelésekkel meggyógyítható. 


   "Kullancsűzés" és a kullancskiszedő kanál használata a Háziállat.hu-n
Mikor kezeljünk ?

  Kullancs ellen : A kullancsok szinte egész évben fenyegető veszélyt jelen-tenek, de legaktívabbak a tavaszi (március-június) és őszi (szeptember-október) hónapokban. A nyári forró időszakot nyugalmi állapotban töltik, mivel a kiszáradásra, direkt napsugárzásra a legérzékenyebbek, ugyanakkor, mivel nagyon szívósak a téli hónapokban, a legnagyobb fagyok idején is előfor-dulhat, hogy kullancsot találunk a kutyán.

  • Ajánlatos a kutya kezelését már a tavaszi és őszi kullancs szezon in-dulása előtt elvégezni.
  • Az év első kezelését a tavaszi fagyok megszüntekor kezdjük.
  • A folyamatos védelem érdekében a fent említett, fertőzött területeken a kezeléseket havonta egyszer ismételni kell.
  Bolhák ellen : A bolhák a legmelegebb nyári hónapokban szaporodnak a legnagyobb intenzitással. Havi egyszeri kezeléssel egész nyárra bolhamentességet biztosíthatunk kedvencünknek.


5 GYAKORI KÉRDÉS A PARAZITÁS FERTŐZÉSEKRŐL

Mit jelent a parazitás zoonózis fogalma ?

Néhány, a kisállatokban előforduló parazitás fertőzés átterjedhet az emberre is. A három 
leggyakoribb bélféreg típus, amely a kutyák és a macskák mellett az embert is megbetegíthetik, a orsóférgek, a galandférgekés a kampósfejű férgek.

Tudta-e, hogy kutyájának bélférgei Önre és gyermekére is veszélyt jelentenek ?

Magyarországon minden második kutya bélférgekkel fertőzött. A férgek nemcsak kutyákra, de a velük élő emberekre, legfőképpen a gyerekekre jelentenek állandó veszélyt. A gyermekek ugyanis gyakran elfelejtkeznek a higiénés rendszabályok betartásáról, piszkos kezüket a szájukba veszik.

Hogyan fertőződhetek én és a gyermekem ?

Az esetek döntő többségében az ember peték vagy lárvák lenyelése révén fertőződik. A kutyaürülékkel 
szennyezett homokozóban játszó gyerekek fertőződhetnek meg a legkönnyebben.

Hol jelentenek ezek a paraziták problémát ?

A bélférgek petéi és lárvái szinte mindenütt megtalálhatóak a környezetünkben, és több éven keresztül fertőzőképesek maradnak a talajban. Egyetlen nőstény orsóféreg 700 petével képes megfertőzni a férges kutya bélsarának minden egyes grammját ! Ezért fontos rendszeresen, hatékony féreghajtó készítménnyel kezelni házi kedvenceinket.

Hol kaphatok még több információt erről a témáról ?

Keresse fel állatorvosát vagy látogassa meg a www.feregtelenites.hu honlapot
!


9 LÉPÉS, MELYNEK SEGÍTSÉGÉVEL MEGELŐZHETI
A PARAZITÁS FERTŐZŐDÉS KIALAKULÁSÁT

1.

Rendszeresen féregtelenítse állatait, állatorvosa ajánlása alapján ! Így eltávolítja a férgeket kedvenceiből, ezáltal megelőzhető a féregpeték feldúsulása a környezetben is.

2.
Figyeljen a megfelelő higiénés rendszabályok betartására ! Mosson kezet, miután állataival foglalkozott !

3.
Rendszeresen takarítsa össze a kutya- és macskaürüléket az állatok tartózkodási helyén, hetente legalább két-három alkalommal ! De legjobb, ha naponta megteszi ezt.

4.
Alaposan mossa meg a zöldségeket és a gyümölcsöket fogyasztás előtt !

5.
Rendszeresen bolhátlanítsa állatait ! A bolhák galandféreg-petéket hordoznak, így a bolhák szétrágásával az állatok fertőződhetnek.

6.
Ne engedje gyermekeit olyan helyen játszani, vagy mezítláb szaladgálni, amely kutya- vagy macskaürülékkel szennyezett !

7.
Takarítsa napi rendszerességgel a macskaalmot !

8.
Ne igyon vizet patakból vagy más természetes vízfolyásból, amely állati ürülékkel szennyezett lehet !

9.
Tartsa tisztán állatait ! Amennyiben lehetséges, fürdesse meg őket féregtelenítés után !

 

Bullterrier_foot
PageRankBullTerrier Bull Terrier TOP-100 websas.hu
Find a Dog Breeders in Europe