A tenyésztésbe vont kutyáink mindegyike rendelkezik egészségügyi szűrésekkel, valamint a tenyészthetőséghez szükséges feltételekkel!
bullterrieres hírek az independent bullterrier kennelből. Eladó bullterrier kölykök, almok, eredmények
eladó, született bullterrier kölykök, tervezett bullterrier párosításaink.
fontos tudnivalók a bullterrierről, a kiskutya vásárlásról, gyakran felmerülő bulélterrieres kérdésekről.
Az independent bullterrier kennelrő. Kapcsolatunk a bullterrierekkel a bullterrierről. Milyenek valójában a bullterrierek, fajtatörténetük, standardjuk Nálunk élő bullterrierek. Tenyészbullterriereink, kedvenc bullterriereink bullterrier kölykök, nálunk született bullterrierek, tervezett bullterrier párosításaink, aktuális bullterrier alom, eladó bullterrierek. Gyakran felmerülő bullterrieres kérdések és válaszok fontos nem csak bullterrierre vonatkozó dolgok. kiskutya vásárlási tanácsadó, oltási naptár, takarményozási útmutató. Az Independent bullterrier kennel elérhetőségei bullterrieres képek, kiállítási bullterrierek, kedvenc bullterrierek, stb
Bullterrier vásárlási tanácsadó, csak biztos helyről, orvosilag szűrt szülöktől vásároljon bullterrier kölykökt, kiskutyátBullterrier ajánlott és kötelező védőoltásainak időpontjaBullterrierre is veszélyes kullancs, polha és egyéb parazitákBullterrier fertöző, veleszületett, örökletes és egyéb felbukkanó betegségei

Kérjük, hogy olvassa el, mielott kiskutyát vásárolna tőlünk, vagy bárhonnan!

Mindig arra törekszünk, hogy amennyire lehetséges a standardhoz  (kívánatos bullterrierhez) leginkább hasonlító kiskutyáink szülessenek.

Kíváló természettel, fajtatípussal, temperamentummal, mozgással és természetesen ami a legfontosabb, hogy egészséggel rendelkezzenek.

A kölyökkutyákat 10 hét környékéig tartjuk. Ez lehetőséget ad a vásárlóknak, hogy összeszokjanak a kutyákkal, megismerjék őket a fejlodésükben. Ez idő alatt mi is megismerjük a tulajdonosokat, hisz rendszeres a kapcsolattartás és látogatják a kiválasztott kiskutyát.

Ez idő alatt sok mindent megtudhat, megtanulhat a fajtáról amire szüksége lehet.

Kutyáinkat nyomon követjük és adásvételi szerződés pontjaival biztosítjuk.

Célunk, hogy olyan embereknek adjunk kiskutyákat, akiknél biztonságbank és kiegyensúlyozottan, boldogan élhetik le életüket.

Amikor elhagynak minket a kiskutyák és az új otthonaikba költöznek, a következőket kapják:

Vakcinázás,

Teljes féregtelenítés

Mikrochipp

Eredeti törzskönyv

A kiskutya 1-ő napjától fotók egy CD-n

Kölyökkutya csomag

 

 

 

 

Mindig befogadjuk a tőlünk származó kutyákat, bármi is történjen!

 

 

Miért kell a törzskönyv?

A törzskönyv a kutya születési anyakönyvi kivonata és személyi igazolványa is egyben. Ugye Ön sem szeretné, ha valamelyik családtagja teljesen azonosíthatatlanúl szaladgálna a nagyvilágban. Akkor miért tenne kivételt a kutyájával? A törzskönyv ára jelenleg: 5.500,- Ft (2009-es adat!)

A törzskönyv tartalmazza a kutya minden fontos adatát. A születési idejét, hol és kinél született, milyen számon regisztrálták és az egyedi azonosítójának (chip vagy tetoválás) számát is.
Ez utóbbi különösen fontos, ha kutyája bármilyen okból elveszne.

A törzskönyv ezen kívül tartalmazza a kutya szüleinek valamint azok őseinek adatait 4 generációra visszamenoleg. Egy kezdő kutyatartónak ezek az adatok nem sokat mondanak, de az esetleges tenyésztéshez elengedhetetlen információk.

Két esetben lehet csak szükség az eredeti törzskönyvre. Ha tenyészszemlére szeretné vinni a kutyát, vagy ha esetleg valamilyen vita merülne fel a kutya tulajdonjogát illetoen. (Pl. ellopják és bizonyítani kell a megtaláláskor, hogy az Öné)

Egy új lehetőség, hogy a kutyához korlátozott törzskönyvet kap, esetleg csak törzskönyv másolatot. Ez olyan esetekben fordul elő, ha a tenyészto valamilyen okból nem szeretné a kutyát tenyésztésbe vonni és ezt a törzskönyv korlátozásával kívánja érvényesíteni.
Ez természetesen semmit nem von le az Ön kutyájának értékéből, pusztán azt a célt szolgálja, hogy kellő megalapozottság nélkül ne hozzanak le almot a kutyától. Ezen esetekben nem mindig van lehetoség a kutyát az Ön nevére íratni, ezért a tenyésztővel a szerződésben rögzítettek szerint kell tartania a kapcsolatot.

 

Ki is a tenyésztő valójában?

A tenyésztéshez nyílvánvaló módon kell egy szuka és egy kan. Könnyen belátható, hogy ennek a minimális feltételnek teljesülnie kell, hogy létre jöjjön bármiféle tenyésztés. De azért a tenyésztéshez ennél jóval több kell. Nem árt, ha van a tenyésztendo fajtával kapcsolatban némi felelosségtudat, fajtaismeret, a standard ismerete és némi genetikai ismeret. A standard határozza meg nagy vonalakban, milyen kritériumok szerint kell tenyészteni, illetve az adott fajta milyen tulajdonságokkal kell rendelkezzen ahhoz, hogy a fajta megfelelo minőségű egyede lehessen. A tenyésztőnek pedig a feladata nem más, mint a fajta nemesítése és nem szaporítása. A fajta nemesítése fogalom pedig a minél jobban a standardban foglaltakhoz közelíto, minél egységesebb, jobb minoségu kutyák létrehozása mind küllemben, mind egészségileg és viselkedésformákat tekintve. Ettol nemesedik egy fajta.

Ez nagy körültekintést és odafigyelést igényel az utódokra ahhoz, hogy tudja a tenyésztő, jó úton jár-e, vagy a párosítás nem hozott megfelelő eredményt a fajta szempontjából. Egy párosításról csak akkor derülhet ki, hogy jó, vagy sem, ha kipróbáltuk. Ez a komoly tenyésztők körében alapszabály. Hiába tökéletes az adott egyed, egy kan, vagy egy szuka, nagyon függ a származásától, vonalától, hogy milyen utódokat fog örökíteni, mennyire lesznek egységesek, jó típusos kiskutyák. Minél hasonlóbb a szülők vonala, és minél jobban közelít a standardhez, annál tökéletesebb utódokra lehet számítani. Ez persze némi beltenyésztést és igen komoly körültekintést igényel. Ezért fontos a kutyák rokonságának, felmenőinek, testvéreinek megismerése is, azok betegségei, hibái, hogy tudjuk, mire számítsunk, mit örökíthet majd az adott kutya, és ez alapján eldönthessük, létrehozzuk-e a párosítást, vagy sem.

Ezért aztán aggasztó az az elterjedt igen téves nézet, miszerint ha valaki tenyészteni akar, elég, ha vesz egy szép szukát és egy szép kant. Majd amíg azok ki nem öregszenek, ezt az egyetlen párosítást ismételgeti. Gondoljuk csak végig: mi van, ha a két vonal, amit vásároltunk, nem passzol? Nem születnek szép, egészséges utódok, vagy egy alomban csak 1-1 kiskutya lesz elfogadható minoségu? Akkor a többi gyengébb minoségu, beteg, vagy betegséget hordozó kölyökkel évekig elárasztjuk a piacot? Majd mások ugyanilyen elképzelések szerint vezérelve ezekkel a kölykökkel tenyésztenek tovább? Ugye belátható, mennyire káros folyamat ez a fajta szempontjából hosszú távon?

De tegyük fel, szuper párt sikerült vásárolnunk. Tökéletes kölykök, nagy siker. Ebbol a párosításból kb. 6-8 éven keresztül ontjuk az egyforma genetikájú, egyforma származású kölyköket. Ez sem szerencsés, hiszen a fajta szempontjából túl sok egyed lesz egymás rendkívül közeli rokona, magas lesz a fajta beltenyésztettsége. Ez pedig mindig egészségi, immunrendszeri leromlással jár.

Az már azonban a szuka tulajdonos felelőssége, ha nem szűrt, papírok nélküli, ezért ellenőrizhetetlen minőségű kannal fedeztet. Az alom létrejöttének felelőssége az övé. Nyílván a kiskutyákból származó bevétel is, hiszen a költségeket is mind ő viseli. Ezért a szuka tulajdonos a tenyészto.

A tenyésztő folyamatosan keresgél a kanok között. Figyeli a vonalakat, az esetleg kiszemelt kan korábbi utódait. Ezek alapján mérlegel és dönt egy párosítás létrehozásáról. Esetleg egy-egy jobban sikerült kölyköt visszatart tovább tenyésztésre, akár úgy, hogy magánál tartva, akár úgy, hogy tenyésztői szerződéssel eladva. Majd ehhez az új kiskutyához újabb kanokat keresve újabb almokat hoz le. Ha szép kan kiskutyája lesz, esetleg azt minősítteti, megszűreti betegségekre, majd ezután fedeztet csak vele. Ez nagyon nagy munka és elhivatottság. Kell hozzá a fajtával szembeni rajongás, hogy fajta szempontjából tudja döntéseit meghozni.

Tehát a fentiek alapján könnyen belátható, hogy a tenyésztőt a szaporítótól egy alapvető dolog különbözteti meg, mégpedig a MOTIVÁCIÓ. A tenyésztő a fajta szempontjait tartja szem előtt, elsősorban a fajta érdekeit mérlegelve hozza meg döntéseit, míg a szaporító saját anyagi,  egzisztenciális, illetve érvényesülésvágyból fakadó érdekeit helyezi mindig előtérbe. Nála nem számít, mi lesz a fajtával 10 év múlva. Nem fontos, hová kerülnek a kölykök és milyenek lettek. Ez az irányultság aztán meghozza gyümölcsét és sajnos nagyon erősen rányomja bélyegét az adott fajtára is. Számos fajta eme felelőtlen szaporítói tevékenységnek köszönheti jelentos leromlását.

Ha áldozunk egy kis időt a tenyésztővel való beszélgetésre, hamar kiderül a kiskutyák mögött rejlő érdekeltség, a fajta ismerete,szeretete és a hozzáértés. Így már sokkal könnyebben eldönthetjük, bízhatunk-e jövendőbeli kiskutyánk származásának minoőségében, egészségében, vagy saját érdekünkben álljunk tovább. Nyújt-e a tenyésztő személye egyfajta garanciát arra, hogy azt kapjuk, amit valóban szeretnénk. Ez azt hiszem, megéri mindenkinek a pillanatnyi többletráfordítást.

 

Mikor nem tenyésztő a tenyésztő?

Ez nem egy találós kérdés, hanem nagyon is valóságos probléma. A válasz: amikor szaporító.
Na de ugyan melyik szaporító vallaná magát annak? Ha a szomszéd Aladár bácsit kérdezzük, aki egyszer kapott egy akárhonnan jövő állítólag „fajtiszta” szukát (mint tudjuk, csak az a kutya nem fajtiszta, akinek az őse másik fajjal, pl. farkassal párosodott), és beszerzett hozzá egy menhelyrol egy kb. ugyanolyan kant, és azóta minden évben leelleti a szukáját, na, ő ugyanúgy tenyésztonek fogja mondani magát...

De akkor mégis, hogyan különböztessük meg a mezei szaporítót (productis vulgaris) a valódi, igazi Tenyésztőtől (productus standardus)?
Segítségül pár alapvető szempont, hogy az egyszerű halandó is különbséget tudjon tenni, és ne dőljön be az „Én már húsz éve kutyázom, nekem ne mondja meg” szövegekeknek.

A megfelelo kiskutya kiválasztásához az elso lépés a fajta kiválasztása, majd az, hogy honnan is hozzuk el a kölyköt. Sok hirdetést olvashat szebbnél-szebb kiskutyákról, de ezek egy részében megtévesztik a vásárlókat, akik csak késobb jönnek rá, hogy a drágán vett kölyök beteg, viselkedése vagy a külleme nem felel meg a fajtaleírásnak. Ön természetesen akkor jár a legjobban, ha körültekintoen választja meg a tenyésztot, és így elkerüli a késobbi problémákat.

Mit mond egy tenyésztő:

Mit mond egy szaporító:

Elmondom, melyek a fajta tulajdonságai, hogyan kell tartani.

Ennek szinte bárhol jó, alig vannak igényei, a szőrét sem kell ápolni, magától lesz ilyen.

Sajnálom, de úgy érzem, Önnek nem ez a legmegfelelobb fajta...

Ez a kutya pont Önnek való! Én látom magán, hogy jó gazdája lesz!

Tudok ajánlani esetleg egy másik tenyésztőt, talán érdeklődjön nála, vagy legalább nézzen körül.

Higgyje el, máshol ilyet nem talál! Vagy: A többi tenyésztő ugyanezt árulja, csak drágábban!

Természetesen meg tudom mutatni a szülöket, sőt az egész falkámat.

A szülőket most nem tudom megmutatni, mert ...

Az apa nem saját tulajdonú, de itt a gazdája címe, érdeklodjön nála.

Az apa nem érhető el, de nem is fontos...

A kölyköket régóta terveztem, sokat vártam, míg sikerült összehoznom a párosítást ezzel a kiváló minoségu kannal

Az apa itt van, ő volt az. Vagy nem is, talán inkább ez a másik. Tudja, néha összekeverem őket, meg át is mászkálnak egymáshoz néha...

- Nálam kizárólag ez az egy (vagy max. két-három) fajta van, de nincs túl sok kutyám, ha túl sokan lennének, nem tudnám ilyen színvonalon tartani.

Tudok ajánlani esetleg mopszot, az a jövő héten fial, vagy máltait, az is nemsokára fog, de vannak pincsereim, havanese és Bolognese is, meg angoll bulldog, sőt uszkár is. Melyiket parancsolja? (Csomagoljam is...? )

Jöjjön vissza kicsit később, látogassa többször a kicsiket.

Na akkor kell vagy nem kell? Döntsön gyorsan, mert akkor adom másnak!

Természetesen szívesen mesélek a szülökről, eredményeikről.

Mit mondjak róluk? Kutyák... Különben is, maga serleget akar venni, vagy kutyát?

Elnézést, ugyan most takarítottam fel utánuk, ma már legalább tizedjére. De megint idekakiltak, percenként teszik...

Fogja be az orrát, kicsit büdös van, de ez ilyen helyen így szokás. Ezért is vannak bezárva ide, mert különben az egész udvart összesz...nák

Törzskönyv nélkül nem adok kutyát, az bizonyítja, hogy a kutya egészséges és megbízható helyről való.

A törzskönyv nem fontos, anélkül is kutya a kutya, nem igaz? Csak a lehúzósak akarnak mindig törzskönyvet sózni az ember nyakába.

Minden kölyök kétszer oltott kombinálttal, valamint féreghajtottak. Anélkül oda sem adnám őket.

Az oltásokról magának kell majd gondoskodnia, egyszer kaptak féreghajtót, de az én kutyáim olyan egészségesek, hogy nekik nincs is erre szükségük.

Nyolc hetes koruk előtt nem adom őket, ilyenkor az anyjuk mellett a helyük.

Ugyan, hat hetesen már esznek, minek már az anyjukat nyaggatniuk?

Természetesen azonnal tudom mutatni a szülök szűrési eredményiet és oltásait.

Most hirtelen nem tudom, hol vannak a papírok... tudja nemrég költöztünk - de persze megvan minden!

Gyere már ide, Szépségem, te kismamák legcsodálatasabbika, hagy pusziljam meg az orrod hegyét!

Nem mész hátra, de rögtön! Ezekkel csak a baj van! De persze azért nagyon szeretem ám őket! (A franc, már megint elszakította a láncát!)

O már idős, nem szülhet többé, de nálam boldog nyugdíjas kora lesz élete végéig. Amúgy is mindig o volt a kedvencem, o volt a tenyészet megalapozója.

Hogy miért nincsenek öreg kutyáim, pedig azt mondtam volna, hogy húsz éve kutyázom? Nos, azokat elajándékoztam szereto gazdiknak... (értsd: menhely, sintértelep.)

Szerződés nélkül nem adok kutyát, nekem fontos, hogy tudjam, a kiskutyám jó helyen van és ezt bármikor ellenőrizni is tudjam.

Szerzodés? Miféle szerzodés? Na jó, végül is lehet, de én kutyát vissza nem veszek!

Az én kutyáim mind több nemzedéken át visszakövetheto, egészséges és garantáltan fajtatiszta kutyák. Ezt bizonyítja a törzskönyv is, ezért adom azzal a kicsiket. Ez a kennelem hírnevének az alapja.

Ez egy ritka, Magyarországon alig kapható fajta, nem sok van még belole az országban! Ja, hát törzskönyve az nincs... De majd lesz! Majd küldöm maga után postán!

 

Igazi ritkaság, szirti kopó és tengeri juhász keveréke, kifjezetten azzal a céllal pároztattam oket, hogy egyformán jól tudjon vízben halakat terelni és hegyteton sast fogni...

Az apa és anya is jártak kiállításokon, szép eredményekkel, melyek mind szerepelnek a törzskönyveben.

Kiállításra nem járunk, mert ott elore le van minden beszélve, mi nem vagyunk közel a tuzhöz, ezért úgysem nyernénk. Pedig az én kutyáim sokkal szebbek, mint az ottaniak!

És higgyjék el, ez csak egy rövid kivonat abból, amivel egy szaporító elo tud rukkolni.
Ne tévessze meg Önöket, ha mézesmázos vagy látszólag szereti a kutyáit. Ha a kutyái is szeretik ot, az már jelent talán valamit.
De pár alapelvet a fentiek alapján érdemes szem elott tartani: egy tenyészto kevés kutyát tart, kevés almot hoz le.
Egy szaporító sok kutyával, néha sok fajtával szaporít, és mindegyik minden évben szül, néha kétszer is. Egy éves koruktól zsinórban, míg ki nem merül, és ez hamar eljön. Ilyenkor kerülnek menhelyekre, sintértelepekre.

Lehet, hogy elso ránézésre olcsóbb egy törzskönyv nélküli, szaporított kiskutya, de lehet, hogy pár éven vagy akár hónapon belül a vételár sokszorosába fog kerülni az orvos. Megtéríti-e majd ezt Önnek a szaporító? Egy tenyészto garanciát vállal arra, hogy a kutya, ha genetikai betegséget hordoz, akkor visszavásárolja vagy visszafizeti a vételárát. Megteheti, hiszen a kutyái nagy valószínüséggel egészségesek maradnak. De próbáljon csak ilyen szerzodést kérni egy szaporítótól!

NE HAGYJA MAGÁT ÁTVERNI!
Az olcsó kutya a legdrágább!
Ha Önnek nem fontos a díjak sokaságát felsorakoztató, törzskönyves és garantáltan egészséges kiskutya, akkor ne a szaporítók pénztárcáját hízlalja, hanem válasszon menhelyrol, fajtamentoktol kutyát!

És egy végso jótanács:
Jusson eszébe, hogy a kutyát 10-15 évre veszi, ezért csak olyan fajtát válasszon, ami megfelel az Ön életvitelének, elképzeléseinek. A rossz fajtaválasztás sok kellemetlenséget okozhat mind a kutyának, mind a gazdinak. Tartsa szem elott, hogy a kutyának vannak igényei, és ezzel kapcsolatos kiadások.

Melyiket válasszam?

Kicsi legyen, vagy nagy? Szormók vagy csupasz? Bizony nem könnyu választani a szebbnél szebb fajták között. Egyik azért tetszik, mert édes kis szorgombolyag, a másik meg azért, mert olyan kis vicces, vidám kutyus. És a szakkönyvek sem segítenek sokat a választásban, mert mindegyikrol azt írják: nyugodt, szelíd, gyerekszereto, értelmes, tanítható... Csak éppen azt nem írják le, ami a lényeg: hogy a vicces kutya olyan élénk, hogy ha egy órára magára marad, szétszedi a házat, hogy az édes kis szorgombolyag, ha egy hétig nem fésülik, már csomós és mehet a birkanyírás... Amikor kicsi kölyök, akkor mind édes. De felnove milyen lesz vajon? Ha mindent ráhagyok, mert még sosem volt kutyám és nem tudom, mikor legyek szigorú, vajon nem fog visszamorogni rám egyszer? És mivel a válasz sok esetben: DE IGEN... a kutyák százával kerülnek menhelyekre, fajtamento társaságokhoz.

Hogyan döntsünk?

Az elso és legfontosabb önmagunkkal és a családdal tisztázni, miért, milyen célokra keresünk kutyát?

Egyet azonban ne felejtsünk el: MINDEN KUTYA FOGLALKOZÁST IGÉNYEL! Vannak fajták, akik jobban, vannak amelyek kevésbé. Akinek egyáltalán nincs ideje foglalkozni velük, NE tartson kutyát! A helytelen tartás szenvedés állatnak, embernek, környezetének egyaránt.

Fontos: kutyát tartani nem kötelezo, ezért ha a feltételeket nem tudjuk kutyánk számára biztosítani, sokkal jobb, ha belátjuk és lemondunk a kutya beszerzésérol.

Tehát mielott kutyát vásárolnánk, TÁJÉKOZÓDJUNK!

Hol tehetjük mindezt?

- Olyan tenyészetekben, melyek hosszú évek óta foglalkoznak az adott fajtával.

- Kutyás újságokból, fajtaismertetokbol, könyvekben szereplo fajtaleírásokból.

- Interneten- talán itt a legszélesebb a paletta.

- Tenyésztok oldalain.

- Fajtával foglalkozó klubok információs oldalain.

- Fajtával kapcsolatos cikkekben, írásokban.

- Fajta rajongóit tömöríto fórumokon.

- Adott fajtát tartó ismerosöknél.

- És persze itt!

Nos, a hibás választásokat szeretnénk megelozni azzal, hogy mi bizony leírjuk a valóságot róluk. Hogy melyik nem való kezdo kutyásnak, hogy melyik megy majd az idegeinkre, ha mi egy fegyelmezett, nyugodt kutyát szeretnénk...

A fajtabemutató tematikája

Igyekeztünk a legalapvetobb igényeknek megfeleloen kibontani az egyes fajták leírását.
Meg kell jegyeznünk azonban, hogy az adatok legtöbbje viszonylagos. Minden attól függ helyesen neveljük -e kutyánkat.

Ennek szellemében felhívjuk a figyelmet arra hogy:

- A más állatokkal illetve más kutyákkal való viszony szocializáció és szoktatás kérdése!
Az itt feltüntetett adat csupán azt jelzi, hogy a kutya optimális esetben (megfelelo nevelés és kölyökkori szocializáció) természeténél fogva mennyire alkalmazkodó.

- A gyermekekkel való viszony esetében figyelembe kell vennünk, hogy a legszelídebb, leginkább gyerekszereto kutyát sem hagyhatjuk soha, semmilyen körülmények között magára a gyermekkel! A kutya falkaállat és ennek megfeleloen viselkedik. Még ha nem is akar rosszat, könnyen sérülést okozhat a gyermeknek! Úgy alakítsuk ki környezetünket, hogy bármikor könnyedén külön tudjuk zárni kutyánkat a gyerektol, akkor is ha csak pár pillanatra szaladunk ki valahová.

Jó olvasgatást néha kissé bolondos, néha kissé merész jellemzéseinkhez!

Bull terrier

Lakásban tartható sok mozgással igen Kertben tartható igen, de szeret emberközelben lenni Házorzo nem Más állatokkal való viszony a bulldog típus összeszoktatható, a terrier típus nehezebben Más kutyákkal való viszony a bulldog típus kijön, a terrier típus elég durván játszik, és szeret balhézni is Szorgondozás alkalmankénti fürdetés Ugatós a terrier típus ugatós Mozgásigény terrier típus örökmozgó, hatalmas mozgásigénnyel, a bulldog típus kissé nyugisabb Gyerekturés kisebb gyerek mellé csak felügyelettel; szereti nagyon a gyerekeket, szeret játszani velük Kezdo kutyásnak kezdo kutyásnak sok mozgással, kutyasulival, de akkor is inkább csak a bulldog típus. Speciális tulajdonságok, egyéb tudnivalók sok szaporíto tartja oket kennelekben. Nem szabad, ezek a kutyák szeretik az embert, szeretnek vele lenni, mozogni. Kennelbe csak néha, pár órára teheto.

Egy kis matematika

...miért is nem lehet tenyésztésbol megélni?

Szuka vételár: 100.000,- Ft-tól 2000 Euroig (500.000,- Ft.)De maradjunk csak a 100 ezres kategóriánál.

Szuka felnevelése 2 és fél éves koráig:

- Oltások, féreghajtás, kullancsriasztó, vitaminok 50.000,- Ft.

- Táp (kutya méretétol függo, vegyünk egy közepes termetu, 20 kg súlyú kutyát) 150.000,- Ft. (Ugye, hogy nem is a kutya vételára a sok?)

- Szurovizsgálatok: 35.000,-

- Kiállítások, tenyészszemle: Na ez egy feneketlen pénznyelo, attól függ, hány kiállításra vittük el a kutyát, hányszor mentünk külföldre vele stb. Átlagosan kiállításonként 10-15 ezer forintot számolhatunk, ha csak itthon megyünk, de külföldre ennek sokszorosa az útiköltség miatt. Vegyünk mondjuk 15 kiállítást és tételezzük fel, hogy nem egy kutyát viszünk, így az útiköltség kevesebb. Így sem jön ki a buli 300.000,- Ft alatt.

- Fedeztetés elotti állatorvosi vizsgálatok: 20.000,-

- Fedeztetési díj: (általában 1 kölyök ára, pl. mint amennyiért a szukát vettük) 100.000,- Ft. - Külföldi fedezés vagy spermabehozatal esetén az utazási-szállítási költség: 100-300 ezer Ft, de lehet ennek többszöröse pl. egy tengerentúli kan esetén. Vegyünk egy kedvezo esetet: 100.000,- Ft. Születik mondjuk 6 kölyök komplikációmentesen, tehát nem kell külön orvosra költeni.

- Szülés utáni orvosi vizsgálat: 5.000,- Ft.

- Kölykök oltásai, féreghajtása: (kölykönként 3 oltás, féreghajtás) 30.000,- Ft.

- Kölyöktáp: 40.000,- Ft.

- Törzskönyv, chip, állatorvosi vizsgálatok: (kölykönként 8000 Ft) 48.000,- Ft.

Ez összeadva: 878.000,- Ft.

Egy kutyát a tenyésztő megtart, 5-öt elad (500.000,- Ft bevétel), akkor a végeredmény 378.000,- Ft ráfizetés volt. És persze maradt két szép kutyánk.

Persze, nem egy almot tervezünk, bár egy normális tenyészto 3-nál többször nem hoz le almot ugyanattól a szukától.

Nem beszélek itt azokról az esetekrol, ha a szukától nem kívánunk 3 almot lehozni (mert pl. telített a létszám és nem tudunk új kiskutyát bevállalni), vagy ha komplikációk merülnek fel a vemhességnél, szülésnél, többször kell utazni külföldre, mert elso alkalommal nem sikerült a fedeztetés. Esetleg a kutya sok kiállításra jár külföldre is, vagy a fedezésért sokkal többet kérnek, mint itt számoltunk. És persze nem minden fajtánál van 6 kiskutya, egy kisebb testunél nem ritkaság, hogy csak 1-2 kiskutya születik vagy marad életben. És természetesen nem adtuk hozzá a kutya tartási költségeihez a méltó búcsút. Nem mindenkinek van lehetosége a kertjében eltemetni elhunyt kutyáját.

 

Ugye Ön sem szeretné, ha a drága pénzen megvett kiskutya pár évnél tovább nem élne, de addig is százezreket kellene költenie a gyógykezeltetésére?
Pedig ez könnyen elofordulhat, ha nem megfelelo gondossággal tenyésztett kiskutyát vásárolunk megbízható helyrol.
Persze szép és emberi dolog, ha felvállaljuk ezek gyógykezelését, ha ilyen irányú ambícióink vannak, akkor a menhelyek, fajtamentok tárt karokkal fognak várni minket, hiszen ennél nagyobb segítséget elképzelni sem tudnak. Oket megtalálják a Keverék kutyák és a Fajtatiszta kutyát ingyen! c. menüpontoknál. Ám ha ilyen nemes célok vezérelnek is minket, akkor se pénzt adjunk értük olyanoknak, akik a mi becsapásunkból akar pénzhez jutni, ezt az összeget juttassuk el inkább a beteg kutyákat gondozó menhelyeknek, mentocsoportoknak (Az aktuális, legsürgetobb eseteket megtudhatja, ha ír nekünk. mindig naprakész hírekkel állunk rendelkezésükre.) Az alábbiakban az egyes fajtáknál eloforduló (leginkább a szaporítóknál eloforduló) jellemzoen öröklödo betegségek leírását olvashatja, hogy elkerülhesse oket.

 

 

 

Ha Önnek nem fontos a törzskönyv, ...

 

 

.. az még nem jelent semmi rosszat. Attól Ön még szeretheti a kutyát ugyanúgy, mintha törzskönyves lenne, nem igaz? A törzskönyvön nem is az múlik, hogy mennyire lesz szeretni való a kiskutya... Hanem valami egészen más... Mégpedig az, hogy ha Ön - tegyük fel - egy golden retrievert szeretne a kisgyerekek mellé, mert ez egy híresen gyerekszereto, kedves és szelíd fajta, akkor ugye jogosan lenne felháborodva, ha kiderülne, hogy a kutyus egyáltalán nem kedves, hanem egyenesen kiszámíthatatlan és harapós.

 

Ha Önnek nem fontos a törzskönyv, az nem baj. De ha Ön szaporítótól vesz kiskutyát, mert az olcsón adja, az bizony már baj. Nem csak Önnek, aki felkészülhet a sok extra kiadásra, de a kutyának is, akinek a szaporítója tudja, mindig talál elég "balekot" ahhoz, hogy szépen megéljen belolük. Ha Önnek nem fontos a törzskönyv, ha Önnek csak a kutya a fontos önmagáért, azért mert KUTYA, azért mert szereti a kutyákat és boldog, ha egy szorös kis micsoda ugrándozza körül amikor hazaérkezik, ha tudja, kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes, akkor Ön...:

 

Hogy kik akarnak becsapni? Akik beteg vagy keverék kutyát akarnak rásózni a gyanútlan érdeklodokre...

 

...avagy mikor kezdjünk gyanakodni, ha az interneten keresünk kutyát?

Az interneten olvasható, gyakran csak pár szóból álló hirdetéseknél nem könnyu eldönteni, hogy egy igazi, felelosségteljes tenyészto sorait olvassuk-e, vagy épp egy szaporító kínál nekünk aranyos kutyakölyköket. Mivel az utóbbitól vásárolni kockázatos dolog, az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani a hirdetések értelmezéséhez. Természetesen a legfobb tanács: mindig tájékozódjon a fajtáról és a kutyatartásról, mielott kutyát választana! Így Ön is könnyen fel fogja ismerni, mikor "csúsztatnak" a hirdetok.

 

A kutya fajtájának meghatározása:

"Jorsirterier", "Busset hund", "Stefordshir", "Bokszer", "Káne korzó", "Hászki", "Dobberman" kölyök eladó.

Ha a hirdeto még a kutya fajtájának a nevét sem tudja helyesen leírni, akkor nagyon valószínu, hogy nem sokat tud a fajtáról. Persze elofordul hogy az ember elgépeli, de nem mindegy mennyire.
Valószínu, hogy az illeto a kutyájával soha nem volt kiállításon, és nem vitte el a fajtaspecifikus betegségek szurovizsgálataira sem.
A kutyáknak szinte biztos, hogy nincs törzskönyve; és arra is mérget vehet, hogy a hirdetot nem érdekelte sem a szuka, sem a kan kutya vérvonala, így az sem, hogy a szülok nem örökítenek-e betegségeket.

 

"Kiváló vérvonalú, fajtatiszta kiskutyák, törzskönyv nélkül eladók (apa tenyészszemlés, gyoztes kan, anya törzskönyv nélküli fajtatiszta szuka)"

Egy igazi tenyészto a szuka kutyát is elvinné kiállításokra, és kiváltaná a törzskönyvet. Ellenben sok szaporító tart törzskönyv nélküli szukákat, akiket egy környékbeli, törzskönyves kannal fedeztet. Ha a szukának nem tudják a vérvonalát, ha nincsenek szurési eredményei, akkor a kiskutyák származása ugyanolyan bizonytalan, mint ha két törzskönyv nélküli ebtol születtek volna.
Ebbol következik, hogy ilyen kutyát vásárolni súlyos tízezrekért (még ha ez az ár a törzskönyves kutyák árának töredéke is) olyan, mintha posztert vennénk festmény árban.

"Fajtatiszta kiskutyák törzskönyves szüloktol, törzskönyv nélkül eladók"

Ha mindkét szülo fajtatiszta, és a hirdeto komolyan foglalkozik a tenyésztéssel, akkor rendelkezik a Magyar Ebtenyésztok Országos Egyesületénél (MEOE) bejelentett, FCI által levédett kennelnévvel is. Ha mégsem váltja ki a törzskönyvet a kicsikhez, akkor annak oka van - vagy a szülok nem lennének továbbtenyészthetok, vagy mégis egy törzskönyv nélküli kutyával pároztatott, esetleg nem a fajta szabályainak megfeleloen járt el (például foltos spánielt keresztezett egyszínuvel). Ha a hirdetonek nincs kennelneve, akkor nem komoly tenyészto, nem foglalkozik a kutyái vérvonalával, csak "szerzett" két törzskönyves kutyát, és megpróbál minél nagyobb hasznot húzni belolük. A papírokat mindig kérje el és nézze meg a saját szemével.

 

 

 

Vásárlásnál soha ne doljön be a "törzskönyvet majd postán Ön után küldjük" szövegnek! És mindig kössön szerzodést.

 

 

"Fajtatiszta kiskutyák, 5 hetesek, x-ezer forintért elvihetok, önállóan esznek"

Bár a kölyökkutyák valóban 4-5 hetesen kezdenek önállóan, szilárd táplálékot enni (ezt hívják elválasztásnak) ekkor még nagy szükségük van az anyjukra. A kölykök ugyanis a anyjukat figyelve tanulják meg, hogyan kell viselkedniük a különbözo helyzetekben. Ez az alapveto szocializáció rendkívül fontos, ezért a kölyköket 8 hetes koruk elott nem szabad elhozni az anyjuktól!

"Nyugodt, családszereto, játékos, 8 hónapos kölyökkutya eladó"

Ilyen esetben feltétlenül kérdezze meg, miért válnak meg a kiskutyától, akit nemrég vettek. A legtöbb esetben kiderül, hogy nem szobatiszta, harap, bántja a macskát, hiperaktív és fellöki a gyereket, stb, vagyis nem megfeleloen szocializált. Az ilyen, és ehhez hasonló problémákat természetesen a megfelelo tapasztalattal és türelemmel lehet kezelni, de mindenképpen számítania kell rájuk a vásárláskor. Esetleg ekkor már látszik, hogy a kutyus valójában nem fajtatiszta (pl. mert sokkal nagyobb, mint a standard). Ha a legapróbb kétség felmerül a kutyussal kapcsolatban, inkább ne vegyük meg!

 

Ezt a fiatal amerikail bulldogot is családszereto ebként hirdették. Gondoljon bele, mennyire lehet családszereto egy olyan kutya, amelyet láncon tartanak…

"4 éves fajtatiszta szuka kutya, jó anya, olcsón eladó"

Az ilyen hirdeto korábban már sok almot hozott le a kutyától, a kölyköket valószínuleg haszonnal eladta, és könnyen lehet, hogy csak azért válik meg a szukától, mert már "nem jövedelmez". A kutyatartásnál számára az a lényeg, hogy minél több kölyök legyen, azaz minél több bevétel, de a felnott kutyái lelkével nem törodik. Ilyenkor számolnia kell azzal, hogy a kutyának különbözo viselkedési, vagy akár egészségügyi problémái is lehetnek, sot az is elofordulhat, hogy az eladás valódi oka valami ilyesmi.

Képek:

Általános tanácsunk az, hogy a képet nézze meg alaposan! Ha esetleg ismerosnek tunik az Ön számára, könnyen elofordulhat, hogy egy internetrol levett kép, amin esetleg nem a konkrét eladó kutyus látható. Felnott kutyánál nézze meg a környezetet. Ha láncot, rácsokat lát, ha a kutya elott csak egy koszos lábos van, ha a kutya elhanyagolt, a szore loncsos, fénytelen, akkor a megfelelo tapasztalat nélkül akkor se vásárolja meg, ha olcsó! (Sot, akkor foleg ne, legyen gyanús az alacsony ár!)

 

Kölyköknél is nézze meg a tartási körülményeket. A fajtáról keressen képeket az interneten, mert sokszor a fajtatisztaként hirdetett kutyák képeirol (a fajta ismeretében) egyértelmuen látszik, hogy valójában keverékek! Ne doljön be annak, hogy ez (egyelore) nem elfogadott fajta, vagy különleges színváltozat.... ne fizessen értük!

 

Plusz információk:

"Féregtelenítve, oltás nélkül"

A kölyökkutyákat születésük után kéthetente kell féregteleníteni, majd 8 hetes koruktól kéthetente oltani is. Ez a szuka gazdájának kötelessége, mivel o vállalta a kölyköket, ezért kötelessége róluk az eladásig megfeleloen gondoskodni. Ha egy három hónapos kiskutya még soha nem kapott oltást és féregtelenítést, akkor ne vásárolja meg! A hirdeto valószínuleg egyéb dolgokban is spórolt, a nem megfelelo körülmények közül származó kölyökkutya viszont sok olyan problémával küzdhet, amelynek felismeréséhez tapasztalatra, a kezeléséhez pedig akár évekre és nagyon sok pénzre szükség lesz.

 

 

"Helyhiány miatt", "Fajtaváltás miatt" eladó, "Kan kutya eladásig fedez", "Fajtatiszta kan eladó vagy fiatal szukára cserélheto", "Egy felnott kan és két szuka eladó", "Kölykök folyamatosan kaphatók", "Yorki, westi, csivava, mopsz, francia és angol bulldog kölykök kaphatók"

Ezek mind szaporítók hirdetései! Olyanoké, akik csak a hasznot látják a kutyában, és a pénz reményében kizsákmányolják. Értelemszeruen nem akarnak "fölöslegesen" költeni a kutyákra, a kölykök nem kapnak oltásokat, a szüloket nem szurték a fajtaspecifikus betegségekre, a leheto legolcsóbb étellel etetik az állományt, és a kutya méretének megfelelo, legszukebb helyen tartotják.
Az ilyen hirdetoktol ne vásároljon, mert a kölykök nagy eséllyel gyenge idegrendszerrel és különbözo súlyos betegségekkel rendelkezhetnek!

Ezek mind szaporítók hirdetései! Olyanoké, akik csak a hasznot látják a kutyában, és a pénz reményében kizsákmányolják. Értelemszeruen nem akarnak "fölöslegesen" költeni a kutyákra, a kölykök nem kapnak oltásokat, a szüloket nem szurték a fajtaspecifikus betegségekre, a leheto legolcsóbb étellel etetik az állományt, és a kutya méretének megfelelo, legszukebb helyen tartotják.
Az ilyen hirdetoktol ne vásároljon, mert a kölykök valószínuleg gyenge idegrendszerrel és különbözo súlyos betegségekkel rendelkezhetnek! Gondoljon bele, mennyit kockáztat, ha például ilyen helyrol vesz kölyköt:

És végül, de nem utolsósorban: az, hogy "fajtiszta" kutya eladó, csak egyet jelenthet számunkra: a hirdeto a legalapvetobb fogalmakkal sincs tisztában, hogyan lehetne így alapos és felelos tenyészto? Minden kutya fajtiszta, amelyik ose nem lett farkassal, egyszóval másik FAJJAL pároztatva. Egy fajon belül lehetnek különbözo fajták, ez az emberi tudatos tenyésztés eredménye. Így lett pl. csivava és németjuhász, mint FAJTA a kutya mint FAJ keretein belül. Tehát, ha bármilyen keverékkel megállítanak minket és kérdezik, fajtiszta-e a kutyánk, nyugodt szívvel vágjuk rá: naná! :))

 

Mielott kölyköt vennénk

Ha már az elhatározásunk, hogy kutyát szeretnénk megvan, csak azt kell eldöntenünk, milyen fajtájú is legyen a kis jövevény és honnan szerezzük be!

A választás nem egyszeru, mert minden kiskutya édes, aranyos és sok örömet okoz� Egy ideig� Aztán egyre több a gond vele, foleg ha valmit nem jól csináltunk, és ez sokszor a rossz választáson alapul.

Az alábbiakban figyelmükbe ajánlanánk néhány fontos intelmet a leendo tulajdonosoknak:

Semmilyen kutyát ne vegyünk

1. ha valamelyik családtag nem ért egyet vagy egyértelmuen elutasítja az ötletet. Ebbol lesznek az �Én megmondtam� típusú konfliktusok.

2. ha nem tudunk elég idot szánni a nevelésére, vagy megkötve tartanánk, mert ez nem élet egyik kutyának sem.

3. ha nem biztos hogy tudjuk fedezni az etetés, orvosi ellátás, esetleg ivartalanítás költségeit

4. ha allergiás beteg van a családban. Még a kopasz kutyafajták is kiválthatnak súlyos allergiás reakciót.

5. ha az eladó nem bizonyítja nekünk oltási könyvvel, hogy a kutya oltva és féregtelenítve van.

6. ha láthatóan beteg.

7. ha nem ismerjük a fajtáját, vagy nem tudjuk hogy kb. milyen és mekkora lesz felnotként.

8. ha ajándékba szeretnénk adni valakinek, aki errol nem tud, és nem tud erre felkészülni.

9. ha nem akarjuk, hogy élete végéig velünk legyen (kivéve az ideiglenes befogadást).

Ne vegyünk, inkább fogadjunk örökbe

1. ha nincsen elég pénzünk, hogy megbízható tenyésztotol vegyünk törzskönyvezett kiskutyát. Ne biztosítsuk a felelotlen szaporítók megélhetését! Sajnos szép számmal vannak fajtatiszta kutyusok is a menhelyeken. És így megmenthetünk egy életet!

 

Ne vegyünk kölyökkutyát

1. ha nem megoldható, hogy amíg kicsi, valaki mindig vele legyen, legalább napi 18-20 órán át.

2. ha nem érezzük magunkat elég türelmesnek a neveléséhez.

3. ha ezzel csak gyermekünknek szeretnénk örömet okozni, mert a kötelességek és a felelosség mindenképpen ránk hárul majd, tehát a MI KUTYÁNK lesz, ha mi akartuk, ha nem!

4. ha bérházban lakunk és nem tudjuk biztosítani a napi többszöri sétát.

5. ha eloreláthatólag csak maradékkal akarjuk etetni, mert a kiskutya egészséges fejlodéséhez ez nagyon�nagyon kevés.

Ne vegyünk rövid szoru kutyát

1. ha nem akarjuk télen beengedni a lakásba, vagy nincsen egy nagyon jól szigetelt megfelelo méretu háza, amit ki tud futeni magának, ahová be tud bújni és nem süvít be a szél.

2. ha azt gondoljuk, hogy utánuk nem kell takarítani... bizony a rövid szoru kutyák is vedlenek, besározódik a lábuk és koszolódik a bundájuk! (Itt kell megjegyeznem, hogy a lakásban tartott kutyákat télen, hóban, sárban is kell sétáltatni, ami bizony kosszal jár!)

Ne vegyünk kan kutyát

1. ha simulékonyabb, nem annyira domináns kutyára vágyunk, mert ekkor a szuka a jobb választás.

2. ha szuka kutyánk van, de nem akarunk kölyköket és nem biztosított az elkülönítésük évente kétszer vagy az ivartalantásuk!

Ne vegyünk szuka kutyát

1. ha ivartalanítatlan kanunk van otthon, mert egy nem kívánt alom több bajt hoz, mint hasznot.

2. ha nincsen jó kerítésünk, mert ugyanúgy elszökhet, és kárt tehet másokban (pl. közlekedési balesetek okozásával), mint egy kan kutya.

 

Ne vegyünk családi kutyát

1. ha nem lehet a családdal, hiszen mint a neve is mutatja társasági lény.

2. ha nem tudunk neki sok mozgást, játékot, és sok-sok szeretetet biztosítani.

3. ha azt várjuk, hogy bizalmatlan legyen az idegenekkel. Ez egyébként súlyos viselkedészavarnak számít náluk.

Ne vegyünk harci kutyát

1. ha nem értünk hozzá, és csak azért vennénk, mert az olyan vagány.

2. ha csak azért lenne, mert ezt ajánlják fel ajándékba.

3. ha nem tudunk olyan környezetet biztosítani, ahol normálisan szocializálódhat, megszokhatja a többi kutya társaságát és az emberek jelenlétét.

4. ha kisgyermekünk van (bár az amstaff híresen jó dada, de csak, ha jól van nevelve.)

5. ha idos, beteg ember van a családban, ugyanazon okból, mint a gyerekeknél.

6. ha baromfit vagy más háztájit tartunk otthon és a kutya nincs hozzászoktatva, vagy nincsenek 200%-os biztonsággal elzárva.

7. ha nem biztonságos a kerítésünk.

8. ha macskánk van, és nincsenek egymáshoz szoktatva, mert ebbol rengeteg konfliktus és baj lehet.

9. ha hörcsögünk, görényünk, patkányunk van otthon, és nincsenek egymáshoz szoktatva, vagy nem tudjuk biztosan megóvni a támadásoktól.

10. ha megkötve akarjuk tartani, mert elvadul. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy egyetlen kutyát sem lehet láncon tartani!

11. ha nem tudunk elég mozgást és elfoglaltságot biztosítani neki.

12. ha valaki nem ért egyet, vagy egyértelmuen elutasítja az ötletet a családban.

13. ha valaki a családban retteg az ilyen kutyáktól.

14. ha neveltünk már fel egyszer, vagy akár többször harci kutyát, de el kellett altatni, vagy kárt tett valakiben, mert valószínuleg ugyanott fogjuk elrontani ez alkalommal is. Tájékozódjuk a fajta nevelésérol, kérjük szakérto segítségét vásárlás elott!

15. ha nem ismerjük a fajta elonyeit, hátrányait és nem ezek fényében döntöttünk.

Fajtatiszta kutyák ingyen!

"Fajtatiszta kutyámat elajándékoznám!" Sokszor lehet találkozni hirdetésekkel, ahol egy-egy fajta felnott, vagy kölyök egyedeit ingyen szeretnék elajándékozni... Persze ennek mindenki megörül, és azonnal telefonál, de gondoljunk egy kicsit bele...

Az Ár és ami mögötte van c. írásban olvashatjuk, hogy egy minoségi, fajtatiszta kiskutya mennyibe kerül, mire eladó sorba kerül. Azt is olvashatjuk, hogy a fiatal kutyákra mi vár (kiállítás, iskola, szurések, oltások), amelyek mind pénzbe kerülnek.

Akkor miért is akarnak egy fajtatiszta kutyától ingyen megszabadulni?

KÖLYÖKKUTYÁKNÁL

- foleg akkor, ha az illeto szaporító, és a nyakán maradt egy-két kölyök, és nem akarja sokáig tartani, mert akkor etetni, meg oltatni kellene, és idosebb kölyköket, ha nem kiváló minoséguek, nehezebb eladni,

- ha az a fajtatiszta mégsem annyira fajtatiszta, mert egy 7-8 hetes gombócon nem látszik annyira, de egy nagyobbon már jobban, hogy keverék...,

- ha kamionra termelte, és nem vette át a kereskedo, és már jön a következo (sokszor több, 6-8) alom is, és kell a hely,

- ha beteg, és kezeltetni kellene, ami ugye pénzbe kerül,

- és van olyan, aki megvett egy fajtatisztát, általában szaporítónál, rájön, hogy a kiskutya beteg/keverék/pénzbe kerül vagy idegrendszere nincs rendben, és szabadulni akar tole, - botcsinálta „van egy szukánk, csináljunk kölyköket” típusú gazda, aki ugyan nem rossz szándékú, de tevékenységével óriási károkat okoz mind az adott fajtának, mind a magyarországi kutyatársadalomnakforrás:olcsokutya.hu

 

  

 

Bullterrier_foot
PageRankBullTerrier Bull Terrier TOP-100 websas.hu
Find a Dog Breeders in Europe